sort proizvodi

О школи

Првa нишкa гимназијa „Стеван Сремац”

Curriculum Vitae

145 година стварамо бољи свет!

 

Прва нишка гимназија „Стеван Сремац”  с правом и поносом носи обележје „прва”, јер је једна од најстаријих гимназија у Србији и водећа у овом делу државе. Основана је далеке 1878. године указом кнеза Милана Обреновића и носи посебно име истакнутог српског писца и некадашњег предавача Стевана Сремца. Од оснивања па до наших дана, овде су учили и радили бројни виђени људи: књижевници Љубомир Симић, Владислав Петковић Дис, Борисав Станковић, Бранко Миљковић, композитор Станислав Бинички, глумац Љубиша Самарџић и многи други. Ученици и професори гимназије основали су Народну библиотеку, Народно позориште и књижевни часопис „Градина”, а од првих дана свог постојања школа је средиште културних догађања у граду.

Прва нишка гимназија „Стеван Сремац” добитник је „Вукове награде” за значајне резултате остварене у организаторском и стваралачком раду у просвети и култури, коју додељује Културно-просветна заједница Србије и „Награде града Ниша – 11. јануар” за дугогодишњи рад и допринос у развоју града, коју додељује Скупштина града Ниша.

            Данас школа има 31 одељењe и пет смерова: одељење за ученике са посебним псособностима за филолошке науке (енглески језик), одељење за ученике са специјаним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност, одељење за ученике са посебним способностима за географију и историју, друштвено језички и природно математички смер.

Висок број поена потребан за упис у Прву нишку гимназију „Стеван Сремац” сврстава је у групу најпопуларнијих школа у земљи. Бројни успеси ученика на државном и међународном нивоу чине је једном од најквалитетнијих школа. Успеси се ређају на такмичењима из матерњег језика и језичке културе, страних језика (руског, енглеског, француског, немачког, италијанског, шпанског, латинског), друштвених и природних наука, на различитим културним смотрама, књижевним и лингвистичким олимпијадама, спортским турнирима и појединачним наступима, литерарним и бројним другим конкурсима. У школи је активан Ученички парламент и разноврсне секције. Ваннаставне активности ученика су бројне, а све новости се ажурирају на сajту школе, као и у онлајн часопису „Сремчеве приче”. О квалитету образовно-васпитног рада у школи говори и чињеница да наши матуранти са великим успехом уписују и завршавају студије у земљи и иностранству, као и то да радо одржавају контакт са својим професорима и редовно долазе у школу која им је пружила неопходну подршку и помоћ при избору занимања.

 

     Наша школа постала је део престижне Еразмус+ породице са акредитацијом у периоду од 2024. - 2027.год, што представља важан корак у интернационализацији нашег образовања. Очекујемо да ће ово имати велики утицај на квалитет наставе и отворити нове хоризонте за наше ученике.       

У последњих неколико година Прва нишка гимназија била је део међународних и домаћих пројеката у сарадњи са „Отвореним клубом” из Ниша: „Hello Europe”, „Дебата о људским правима”, „Ни црно ни бело и етнолошка истраживања”, „Заједно у прошлости и будућности”, „Балкански форум младих за толеранцију”, чији је превасходни циљ повезивање и превазилажење разлика. Фестивал краткометражног филма „Кроз мој објектив” и Такмичење у беседништву „Мартин Лутер Кинг” ученици су сами организовали у сарадњи са локалном заједницом и Амбасадом САД-а, од којих су имали материјалну подршку. Прва нишка гимназија је тренутно у пројекту „Онлајн библиотека”, који обједињује школске библиотеке трију нишких гимназија, као и у међународном пројекту финансираном од стране Владе Републике Немачке „DSD – Schulen”. Портал nasaskola.edu.rs основали су бивши ученици школе у сарадњи са Весном Бабовић, професорком математике и ментором пројекта. Ученици су дали допринос музичко-поетској вечери „Овим побеђуј”, која је била део отварања прославе јубилеја Миланског едикта у оквиру пројекта града Ниша. Успешно је изведена и прослава нашег јубилеја, 145-годишњице школе, богатим и разноврсним програмом током целе школске године. укључујући и представе на енглеском језику. 

Прва нишка гимназија „Стеван Сремац” отворена је за све видове сарадње и радо се одазива свим позивима за заједнички развој, размену искустава, тражење нових и бољих решења за све проблеме са којима се једна школа сусреће. Добро нам дошли и боље вас нашли.

 

 

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %