Светски Дан здраве хране

Обележили смо Дан здраве хране
Светски Дан здраве хране установила је Организација Уједињених нација 1945. године, а у Србији се обележава од 2001. године. Иако назив гласи Дан здраве хране, здравој храни је посвећен цео октобар месец.

Чланови парламента и ученици другог разреда који су као изборни предмет одабрали Примењене науке дошли су на идеју да овај Дан буде обележен и у нашој школи. Уз помоћ професора, координатора парламента, идеја је спроведена у дело. Прва нишка гимназија ,,Стеван Сремац обележила је Дан здраве хране у уторак, 29. октобра.

Тог дана сви заинтересовани ученици и професори школе могли су да науче много тога како о здравој, тако и о нездравој храни.

У Свечаној сали Гимназије били су постављени штандови са намирницама здраве хране попут воћа, поврћа, протеинске хране, млечних производа али и штандови са нездравим намирницама као што су слаткиши, грицкалице, сокови, заслађивачи, поред којих су се налазиле и све адекватне замене које припадају здравој храни. Поред дегустирања, овде се могло чути и научити све о састојцима ових намирница, о витаминима и важности уноса витамина у организам, о нутритивним вредностима, калоријама, декларацијама, метаболизму… Посебну пажњу ученика привукао је штанд на коме су се вршили експерименти. Експериментима је скренута пажња на то шта се дешава у нашем организму приликом конзумирања комбинације одређених нездравих
намирница.

Важан део овог дешавања био је и хуманитарни инфопулт са кога су ученици обавештавали присутне о спровођењу хуманитерне акције за малог Јоцу, ученика првог разреда основне школе, који је у тешком материјалном стању. Хуманитарну акцију покренули су ученици парламента заједно са својим координаторима у складу са Даном обележавања борбе против сиромаштва.