О школи

Прва нишка гимназија Стеван Сремац једна је од најстаријих гимназија у Србији. Основана је 1878. године Указом кнеза Милана Обреновића, а своје данашње име добила је по једном од својих професора и нашем истакнутом књижевнику, Стевану Сремцу.

Поред Сремца у школи су од њеног оснивања па до данашњих дана учили и радили многи данас чувени људи: књижевници Борисав Станковић и Бранко Миљковић, председници Владе Никола Узуновић и Драгиша Цветковић, композитор Станислав Бинички, глумац Љубиша Самарџић. Ученици и професори Гимназије основали су Градску библиотеку, Народно позориште и књижевни часопис Градина, а школа је од првих дана свог постојања средиште културних догађања у граду.

Прва нишка гимназија Стеван Сремац добитник је Вукове награде за значајне резултате остварене у организаторском и стваралачком раду у просвети и култури 1968. године, Награде града Ниша за дугогодишњи рад и допринос у развоју града 1994. године, као и Награде града Ниша 11. јануар за бројне успехе постигнуте током 135 година постојања и рада 2014. године.