Гимназијалци Сремца одиграли Шопаловиће за Ацка

Чланови драмске секције Прве нишке гимназије ’’Стеван Сремац’’ одиграли су представу ’’Путујуће позориште Шопаловић’’ у петак, 12. априла у Позоришту лутака, у хуманитарне сврхе. Гимназијалци су ово вече посветили Александру Николићу, бившем ученику школе, који болује од леукемије и прикупљању средстава за његово лечење.

Sremčevi Šopalovići

Позориште лутака било је препуно. У публици је било највише ученика и професора Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, али и хуманих грађана који су желели да дају свој допринос хуманитарној акцији талентованих глумаца најстарије нишке гимназије и да их у исто време подрже пред наступ на такмичењу драмских секција у Крагујевцу.

И публика и учесници били су презадовољни. Реакције су биле више него позитивне а хуманост на највишем нивоу. Од продатих улазница прикупљено је 40 000 динара, које су намењене за помоћ у лечењу Александра Николића, новинара и бившег ученика школе.

Представу „Путујуће позориште Шопаловић“ драмска трупа Прве нишке гимназије први пут је извела на Академији у Народном позоришту поводом обележавања 140 година школе.

Како су се пласирали на 23. Позоришне сусрете драмских секција Србије у Крагујевцу, у глумачкој постави морало је доћи до неких измена, због пропозиција такмичења, јер су у представи играли и бивши ученици, сада студенти.

Humani gimnazijalci

Тако су се у новој поставци нашли садашњи ученици Андрија Динић, који се одлично снашао у комплексној улози Дропца, и заменио Павла Лекића из претходне поставе, ту је и сјајни Василије Јовић који сада игра Благоја, уместо Андрије Динића. У новој поставци Филипа глуми Стојан Митровски, који је заменио Петра Петровића.

„Наравно да је постојала бојазан како ће се ученици снаћи, али они су дали све од себе, најпре да швате какве ликове играју, а онда и да изнесу поенту сваког од њих“, каже професорка књижевности Данијела Гашевић, која је по тексту легендарног Љубомира Симовића написала сценарио, а потписује и режију представе.

Један од глумаца који се накнадно прикључио овој глумчкој екипи, Василије Јовић, каже да није имао проблема у савладавању текста јер су му помогли другари.

Svim srcem uz Acka

„Екипа са којом радим је феноменална, па ми уклапање у представу није представљало проблем. Бавио сам се глумом пар година, тако да сам био у контакту са позориштем и раније“, изјавио је он.

И сви остали глумци били су брилијантни. Гину је одлично одиграла Тара Милованкић, Софију Тара Говедаровић, Јелисавету Мануела Јанићијевић, Симку Јана Јовановић.

У улози Мајцена сјајно се снашао Алекса Величковић, а поднаредника одлично одиграо Марко Ђорђевић. Ту је и Бранко Петковић који глуми Василија.
Сјајна Невена Димитријевић глумила је Дару а Анђела Петковић Томанију. Ту су и статисти који су се одлично снашли у бројним сценама.

Detalj sa predstave

Драмска секција најстарије нишке гимназије добила је част да њихова представа отвори фестивал у Крагујевцу, 15. априла.

„Договор је да играмо најбоље што можемо, а о наградама, искрено, не размишљамо. Сам пласман у финале је огроман успех, јер представљамо и школу и град“, рекла је професорка Гашевић.

Прва нишка гимназија је пре пет година освојила прву награду публике и две награде за мушке улоге на истом такмичењу са представом „Оно наше што некад бејаше“.

Ово није прва акција гимназијалаца за Ацка. Парламентарци су већ прикупљали новац за подршку у лечењу бившем ученику школе, а у акцији су учествовали и ученици и професори Гимназије, а када је реч о хуманитарним извођењима представа Драмске секције ово није први пут да нишки гимназијалци стају на позоришне даске из тог разлога. Пре две године извели су јавни час под називом „Омнибус“, као и представу „Оно наше што некад бејаше“, а новац прикупљен од улазница отишао је у хуманитарне сврхе, за лечење девојчице оболеле од рака.

Аутор текста: Анђела Станковић

Један одговор на „Гимназијалци Сремца одиграли Шопаловиће за Ацка“

  1. Повратни пинг: Projektni zadatak | Site Title

Затворено за коментаре.