Дочекујемо пролеће уз палачинке и руску музику!

У Првој нишкој гимназији “Стеван Сремац” Секција за руски језик традиционално ће обележити Масленицу уз “брдо” палачинки и руску музику. Ове године Масленица се обележава од 23.фебруара до недеље 1. марта, а у „Сремцу“ ће бити обележена у петак, 28. фебруара од 18 сати, у Свечаној сали школе.

У програму учествују и основци који уче руски језик, ученици ОШ „Први мај“ из Трупала.
У току је Масленица – руски Марди Грас: недеља забава, палачинки, најављује крај зиме, почетак Великог поста и обећава пролеће.
Масленица је време за најближе, за праштање, весеље и наравно палачинке!
У Свечаној Сали Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ у петак, уз пригодан програм, руску музику и палачинке, традиционално ће бити обележен празник којим се испраћа зима а дочекује пролеће!
Организована је и радионица током које ће ученици, који уче руски језик, правити магнетиће и сувенире са националним руским мотивима.

О Масленици

Корени овог празника су пагански и везани су за обележавање култа Сунца и доласка пролећа. Данас се покладе углавном везују за почетак хришћанског обележавања великог поста уочи Ускрса. Некако прихваћена руским православним календаром, Масленица је заправо упорни остатак „посвећења пролећа“ који припада паганским обичајима обожавања природе, аграрних традиција и повећане свести промене
годишњих доба.
Масленица је првобитно била везана за пролећне равнодневице, тренутак када у пролеће Сунце пролази директно изнад екватора, па дан и ноћ имају исту дужину. Од све четири тачке у календару, пролећна равнодневица се највише ценила у старим друштвима јер је означавала повратак сунчеве светлости након зимске таме.
Масленица садржи реч „масло“ што значи путер, иако неки научници тврде да најстарија верзија „мисја пуст“ – што значи без меса.
Оно што је Русима поклада, у Енглеској карневал и Марди Грас у Шпанији и Француској, заправо је јавна прослава повратка светла и топлоте и последњи дах забаве и масне хране – и палачинки наравно!