sort proizvodi
news

У част Светога Саве скромно и свечано обележена школска слава

. Autor:

 

Поштујући дугу традицију, наша гимназија је и ове, баш као и прошле године, свечано, али скромније него иначе, прославила Савиндан. Школској слави и пригодној свечаности у реновираној сали присуствовали су професори, родитељи, запослени, пријатељи школе, али у мањем броју, поштујући епидемиолошке мере. Упркос ситуацији која нас је задесила, школска слава обележена је у духу православља, уз традиционално сечење славског колача и пригодни програм.

 

Директорка школе Јелена Милошевић на самом почетку обратила се присутнима кратким говором, честитајући Савиндан и истичући његов значај са световне стране.

Химну Светом Сави отпевале су ученице школе, како хор није био у могућности због епидемијске ситуације. Уследило је свечано резање славског колача, које је извео протојереј Миодраг Павловић, уз присуство протојереја Светислава Петровића, протојереја Борислава Стаменковића и јереја Бобана Димитријевића. Чину су присуствовале и директорка школе, као и овогодишњи домаћин славе, професорка српског језика и књижевности Слободанка Митровић, која је са ученицима и приредила цео програм.

 

Речи протојереја о духовном значају култа Светог Саве потврдио је програм који су извели гимназијалци најстарије нишке гимназије.

Присутни су били у прилици да чују Савину биографију, беседу о образовању као кључу слободе, као и више песама и текстова који нам из сачуваних народних предања преносе значај лика и дела Светога Саве, али и значај цркве и православља, којима се он у потпуности посветио.

 

Уз свечани програм ученици су госте подсетили зашто је Свети Сава постао и навек остао најмудрији и највећи српски филозоф, просветитељ и светац којег сваке године прослављамо.

 

                                                                   Емилија Ристић IV4

  • /www/webvol3/f3/b5ydeyrsbmaqqnu/sremac.edu.rs/public_html/content/themes/saCity/views/newssingle.php on line 73
    /news/81" data-layout="button_count" >
    /www/webvol3/f3/b5ydeyrsbmaqqnu/sremac.edu.rs/public_html/content/themes/saCity/views/newssingle.php on line 76
    /news/81" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="false">

Претражите вести

Гимназија Стеван Сремац

Адреса: Вожда Карађорђа 27, 18105 Ниш

Телефон: +381 18 527 622

Емаил: prvaniskagimnazija@sremac.edu.rs

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %