sort proizvodi
news

Креативни гимназијалци „Боре” и „Сремца” уредили кошаркашки терен у заједничком школском дворишту

. Autor:

Ученици двеју гимназија, које већ годинама деле исти простор, Прве нишке гимназије „Стеван Сремац”  и Гимназије „Бора Станковић”, заједно су учествовали у уређењу кошаркашког терена у школском дворишту. Акција је спроведена у склопу пројекта Активни 4, који је покренуо Клуб за оснаживање младих (КОМ 018).

Ученици су одлучили да се новац донатора уложи у уређење кошаркашког терена у школском дворишту који је био неуслован. Заједно су очистили и уредили терен и освежили га бојама у акцији Волонтери +3.

„Удруженим снагама успели смо идеју да спроведемо у дело, a ово је само још један корак у развијању добрих односа између двеју гимназија и ученика који деле исти школски простор. Били смо активни и креативни. Недостајале су нам овакве акције и дружења“, кажу неки од учесника.

Током пројекта заједно су решавали све потешкоће, налазили заједничка решења, а сви су уживали у овој акцији, која је успешно спроведена до краја.

Због епидемије коронавируса ученици у претходном периоду нису могли да учествују у сличним активностима, тако да су презадовољни што су се створили услови за акцију, а и време их је послужило, те су прве децембарске дане, на обострано задовољство, искористили за активизам и креативност.

Ово није прва заједничка акција нишких гимназијалаца, чланова ученичких парламената, са циљем уређења школског простора и пријатнијег амбијента,  а већ сада размишљају у ком правцу ће усмерити своју енергију за неке нове активности. До сада су више пута уређивали школско двориште, фарбали клупице и жардињере, садили дрвеће. Ове године ученици су обновили и уредили кошаркашки терен, ознаке на њему освежили бојом и  осликали свој лого по средини терена. Сада кошаркашки терен, који користе и грађани за рекреацију и тренинге, а не само ученици двеју гимназија  током и ван наставе, има и нове табле и кошеве. Ученици су током акције обојили   табле, а обновљене су и клупице око терена: старе и поломљене гредице замењене су новим и офарбане.   

Иначе, пројекат Активни 4 спроводи Клуб за оснаживање младих 018 (КОМ 018) у сарадњи са осам средњих школа из Ниша ‒ Првом нишком гимназијом „Стеван Сремац”, Гимназијом  „Бора Станковић”, Угоститељско-туристичком школом, Уметничком школом, Машинском школом, Медицинском школом „Др Миодраг Лазић”, Правно-пословном школом и Трговинском школом, Друштвом Рома „Прокупље” и двема средњим школама из Прокупља ‒ Пољопривредном школом „Радош Јовановић Сеља” и Техничком школом „15. мај ”. Циљ свих активности је да млади људи буду покретачи и предложе и спроведу акције које ће имати највећи утицај на младе у Нишу и Прокупљу, односно да активности за младе буду креиране и спроведене од стране младих, а посебно у духу потреба младих у време пандемије. Пројекат Активни 4 финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Клуб за оснаживање младих 018 (КОМ18) основан је 2007. и регистрован 2008. као нестраначко, невладино и непрофитно удружење грађана чији је основни циљ оснаживање капацитета младих и промоција интеркултуралности, демократичности, људских права (пре свега права младих и деце и права жена), неформалног образовања, мобилности, ЕУ интеграција, културе (са посебним фокусом на уличну културу), инклузије младих из мањинских и маргинализованих група, здравих стилова живота, економског оснаживања младих и заштите животне средине, као и волонтеризма и активне партиципације младих у свим сферама друштва.

                                                                                Наталија Милојевић II5

  • /www/webvol3/f3/b5ydeyrsbmaqqnu/sremac.edu.rs/public_html/content/themes/saCity/views/newssingle.php on line 73
    /news/73" data-layout="button_count" >
    /www/webvol3/f3/b5ydeyrsbmaqqnu/sremac.edu.rs/public_html/content/themes/saCity/views/newssingle.php on line 76
    /news/73" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="false">

Претражите вести

Гимназија Стеван Сремац

Адреса: Вожда Карађорђа 27, 18105 Ниш

Телефон: +381 18 527 622

Емаил: prvaniskagimnazija@sremac.edu.rs

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %