sort proizvodi
news

На данашњи дан у Нишу почела да ради гимназија

. Autor:
На данашњи дан, 1. октобра 1878. у Нишу је почела да ради гимназија, а тим поводом наш гост у Јутарњем програму био је господин Душан Бабић професор италијанског језика и помоћник директора Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“.

Влада Kнежевине Србије на основу Указа Kраља Милана Обреновића (тада кнеза) донела је 27.09.1878. одлуку о оснивању Гимназије у Нишу. Била је то прва школа тог ранга у новоослобођеним крајевима тадашње Србије. Спроводећи одлуку владара, Министарство просвете и црквених дела у Ниш је, као прве наставнике новоосноване гимназије, послало Светозара Атанацковића, Димитрија Алексијевића и Милана Јевтића.

Наставу је тада похађало укупно 48 ученика, у 2 одељења. Од септембра 1879. у тој школи радио је и Стеван Сремац, који је тадашњи Ниш овековечио у својим делима, па је 1951. Гимназија названа по њему.

Господин Бабић нам је у Јутарњем програму говорио о историјским детаљима везаним за рад гимназије, али и тренутној перспективи и активностима Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“.

Извор: Радио Глас Православне Епархије нишке

 

Претражите вести

Гимназија Стеван Сремац

Адреса: Вожда Карађорђа 27, 18105 Ниш

Телефон: +381 18 527 622

Емаил: pngss@sremac.edu.rs

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %