sort proizvodi
news

Потписивање Уговора о пословно-техничкој сарадњи са Народним позориштем

. Autor:

Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“ и Народно позориште у Нишу склопили су Уговор о пословно-техничкој сарадњи. Он посебно подразумева подршку и развијање новог специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности. Уговор су потписали директорка Гимназије Јелена Милошевић и директор нишког Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић.
Осим техничке подршке, Народно позориште дало је и кадар: предавачи ће бити актуелни директор ове установе, драматург, редитељ и сценариста,  Спасоје Ж. Миловановић и глумац, првак драме нишког позоришта, Александар Михаиловић.

 

Народно позориште Ниш је природно сарадник Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, каже директор нишког театра, подсећајући да су управо професори ове нишке гимназије, предвођени Сремцем, основали Народно позориште у Нишу, које већ следеће године обележава 135 година постојања.

„Ова сарадња се продубљује пре свега у домену опремања новог одељења, набавци неопходних техничких средстава за рад, нешто што Народно позориште има, а мање користи. А као предавач, имао сам слично искуство, као асистент приправник на Факултету драмских уметности у Приштини, а очекује ме и сарадња са Академијом уметности Алфа Универзитета у Београду , тако да ми није страна та врста комуникације и уметничког изражавања. Са друге стране, ово је и велика одговорност, зато што се овде ради о младим људима који тек треба да уђу у свет позоришта, у свет аудио-визуелне и сценске уметности, а ту су и филм, телевизија и читав низ других медија. Ми треба да их припремимо и да им објаснимо шта све то значи, које су предности, које су мане, који су изазови и шта је то што их очекује у будућности“, каже Миловановић.

Бити предавач у Првој нишкој гимназији, изазов је и одговорност, али и част, каже глумац Александар Михаиловић, који ће пре свега радити практичне вежбе са гимназијалцима из области сценских и аудио-визуелних уметности.

„Оно што је најважније са овом врстом образовања и са овим предметима који су специфични и дају изузетну ширину  у погледима на свет, уверен сам, добићемо  веома квалитетне људе у различитим сегментима, у зависности од тога шта буду касније изабрали“, каже Михаиловић.

И он има искуство у подучавању. Четири године био је асистент Браниславу Лечићу, а некадашњи студенти са којима је радио, данас су његове колеге у позоришту. Оно чему ће гимназијалце најпре учити је то да су колективни рад и континуитет веома важни.

„Ово видим као неко израстање града Ниша. Млади људи треба да знају да није све од њих почело. Ја сам имао ту срећу да су неки глумци мени предавали у мојој средњој школи, па сада осећам и неку врсту моралног дуга према граду, да што квалитетније пренесем то знање. У томе ја видим континуитет и ако деца буду шватила да су карика у том ланцу и  да ће и сами једног дана можда бити у истој улози, ја сам већ срећан“, каже Александар Михаиловић.

Директорка Гимназије Јелена Милошевић истакла је значај ове сарадње и подсетила да ће се ученици овог одељења бавити разним сегментима и областима сценских и аудио-визуелних уметности, не само позориштем и филмом, а да ће са друге стране стећи и основно гимназијско образовање. Тако да су уже стручни предмети додатна вредност.

„Није ово одељење само будућих глумаца, оно је конципирано тако да се уз опште гимназијско образовање и  уже стручне предмете  талентовани и креативни млади образују за монтажу, снимање – аудио и видео, глуму, јавни наступ, креирање видео игрица. за рад у различитим областима јавног живота. Уз положену државну матуру  и они, као и сви остали гимназијалци, могу да конкуришу за упис на било који факултет“, каже директорка Прве нишке гимназије.

Прошле школске године Гимназија је уписала прво одељење специјализованог смера за  географију и историју, а ове године и одељење за сценске и аудио-визуелне уметности, које постоји у још само 6 гимназија у Србији.

Потписивању уговора присуствовала је и  градска већница за образовање, Марија Ранђеловић, која је истакла значај повезивања две установе са  дугом традицијом. Како је рекла и тежи се томе да се образовне установе све више повезују са установама културе, социјалне заштите, спортским клубовима, истакнутим појединцима, медијима. Образовање је, како је рекла, „све комплексније и  не може само“ .

„Циљ је да се и даље умрежавају установе које учествују у образовању младих  и да свака да  свој допринос у том процесу“, рекла је градска већница за образовање.

Када је реч о финансијама, а неопходно је улагати у санацију и опремање школа зарад осавремењивања наставе, Марија Ранђеловић каже да је локална самоуправа спремна да у томе учествује и да ће наћи решење да се оде бар корак напред у односу на претходни период.

 

Извор: линк

  • /www/webvol3/f3/b5ydeyrsbmaqqnu/sremac.edu.rs/public_html/content/themes/saCity/views/newssingle.php on line 73
    /news/47" data-layout="button_count" >
    /www/webvol3/f3/b5ydeyrsbmaqqnu/sremac.edu.rs/public_html/content/themes/saCity/views/newssingle.php on line 76
    /news/47" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="false">

Претражите вести

Гимназија Стеван Сремац

Адреса: Вожда Карађорђа 27, 18105 Ниш

Телефон: +381 18 527 622

Емаил: prvaniskagimnazija@sremac.edu.rs

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %