О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

У складу са Календаром активности за спровођење уписа у средњу школу кандидати који су полагали пријемне испите у нашој школи (испит из немачког језика за немачко билингвално одељење и испите из српског и енглеског језика за филолошко одељење) могу са родитељима поднети жалбу на прелиминарне резултате испита и извршити увид у своје радове у четвртак 6. јуна од 14 до 19 сати.

Првој нишкој гимназији „Стеван Сремац“ награда „Капетан Миша Анастасијевић“

Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“ добитник је престижне награде „Капетан Миша Анастасијевић“ за ову годину. Награда је уручена директору гимназије Милану Стојановићу, 16. маја, у Градској кући. Најстарија нишка гимназија је међу 20 лауреата из Ниша који су добили ово признање за успехе у раду.

Сви лауреати поносни су на признање које носи име великог српског добротвора, али и човека који је по много чему задужио Србију. Поред осталог Миша Анастасијевић помагао је и развој образовања. Директор Прве нишке гимназије “Стеван Сремац“ каже да само образложење комисије, која је нашу Гимназију уврстила међу добитнике, осликава оно чиме се Гимназија свих ових година бави.

„У образложењу пише да је наша гимназија добила награду за промоцију образовања и афирмацију знања код младих и та кратка, али садржајна формулација која стоји на Повељи у најкраћем и описује оно чиме се бавимо и на чему радимо. Ове школске године обележили смо 140 година рада и постојања, а награда је потврда да свих ових година успешно радимо на промоцији знања и подучавању ђака. Наш циљ и јесте образовање и афирмација младих, али и, како је то рекла једна наша колегиница на обележавању годишњице, ширењу знања и „садњи“ нових талената који ће у будућности давати свој допринос напретку нашем граду и нашој земљи“.

За ово престижно признање Гимназију је предложио познати Нишлија, а бивши матурант школе Душан Сенћански, који ове године обележава 50 година матуре. И ова чињеница иде у прилог причи да су историја и традиција Гимназије плодоносне.

„И то што је своју школу предложио за ову награду њен бивши ученик, који је пре много година изашао из ње, говори о томе какву улогу у животу својих ђака она има и колико може да значи и након много година а не само у време када је похађају. Захваљујем господину Сенћанском на номинацији школе за награду“.

Међу 20 лауреата награде Капетан Миша Анастасијевић су генерал потпуковник Милосав Симовић, командант Копнене војске Србије, српски прозни и драмски писац Дејан Стојиљковић, музичарка Биљана Биља Крстић, Народно позориште Ниш, Форум напредних технологија, Медицински факултет, Институт Нишка Бања, Фудбалски клуб Раднички, неколико успешних компанија и појединаца за које је комисија оценила да су у областима којима се баве били веома успешни.

Награда се додељује у склопу пројекта „Пут ка врху“ у организацији „Медиа инвент“ у Новом Саду, Привредне коморе Војводине и Универзитета у Новом Саду и Београду.

Пријављивање пријемних испита за немачко билингвално и филолошко одељење

Петак, субота, недеља и понедељак (10-13. мај)

За пријављивање полагања пријемних испита потребна је:

  • пријава за полагање испита (образац се може добити у школи или на сајту наше школе)
  • извод из матичне књиге рођених (може и копија)

Више информација у секцији УПИС

Промоција монографије „Ниш – град напредних технологија“ у “Сремцу“

У среду 8. маја, у 19 сати, у Свечаној сали Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ одржаће се промоција монографије „Ниш – град напредних технологија“. Аутор монографије је Душан Сенћански, некадашњи ученик школе и предлагач Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ за овогодишњу награду Капетан Миша Анастасијевић.

Промоција је замишљена као трибина о капацитетима нашег града у области напредних технологија и намењена је, пре свега, ученицима, родитељима и наставницима школе. Тако ће ова промоција бити веома корисна ученицима и као вид професионалне оријентације.

Промоција се организује у склопу Дана европске баштине и Недеље стваралаца европске баштине, под слоганом Наше баштине: тамо где се прошлост састаје са будућношћу.

Поред аутора Душана Сенћанског, на презентацији ће говорити и начелник Канцеларије за локални економски развој и пројекте (КЛЕРП) др Милан Д. Ранђеловић, професор емеритус и један од рецензената др Љубиша Митровић, као и рецензенти проф. др Братислав Миловановић и проф. др Ванчо Литовски.

Презентацији ће присуствовати и представници нишких фирми из области напредних технологија.

Организатори промоције су ПРОМО ИбиНТ – удружење за очување индустријске баштине и промоцију напредних технологија, КЛЕРП – Канцеларија за локални економски развој и пројекте Града Ниша и Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“.

ПНГ Стеван Сремац отвара врата будућим гимназијалцима

Прва нишка гимназија Стеван Сремац у среду 24. априла од 15 до 19 сати организује Отворена врата у свечаној сали школе. Том приликом ученици основних школа моћи ће да се информишу о свему што их интересује у вези са уписом у нашу школу и начином рада у њој.

Осим информација о филолошком одељењу, немачком билингвалном одељењу и одељењима друштвено-језичког и природно-математичког смера, као и о предметима који се изучавају у нашој школи, ученици ће добити прилику да посете часове и разговарају са нашим ученицима и наставницима.

„У среду ћемо показати будућим ученицима наше школе како је то бити ђак Прве нишке гимназије. Ученици завршних разреда у основним школама моћи ће да посете наш мини сајам у Свечаној сали, упознају се са ђацима гимназије и професорима, обиђу библиотеку и кабинете, али и да посете неке занимљиве часове“, кажу у Гимназији.

Ово је прилика да будући ученици добију све неопходне информације о упису, припремној настави из српског, енглеског и немачког језика, која ће бити организована за ученике који желе да упишу филолошко или билингвално немачко одељење Прве нишке гимназије „Стеван Стемац“.

У склопу Отворених врата у 17 сати, ученици билингвалних одељења приредиће приредбу на немачком језику за ученике основних школа, њихове родитеље и наставнике.

ПОЗИВ НА УЧЕШЋЕ У НЕДЕЉИ СТВАРАЛАЦА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије, као национални координатор програма Дани европске баштине и Секција музејских педагога при Музејском друштву Србије спроводе на националном нивоу конкурс под називом Недеља стваралаца европске баштине (Еуропеан Херитаге Макерс Wеек). Конкурс се спроводи у оквиру Дана европске баштине, као једна од кључних иницијатива у оквиру овог програма Савета Европске и Европске комисије. Конкурс има за циљ промоцију и популаризацију баштине међу ученицима основних и средњих школа, као и учвршћивање сарадње културног и едукативног ресора.

На конкурс се могу јавити младе особе између 12 и 18 година које су заинтересоване за истраживање баштине. Од учесника се тражи да посете музеј, галерију, споменик, парк, библиотеку, филмски центар, знаменито место, археолошки или неки други локалитет који се бави наслеђем; осмисле причу, направе видео рад, цртеж, слику на платну, графички рад, илустрацију или стрип о изабраном експонату, теми или локалитету и уз то поставе фотографију која представља њихову причу. Током овог периода, деца и млади се стимулишу да активно истражују своју околину, да упознају културну баштину око себе, откривају своје порекло и шватају повезаност са баштином на европским нивоу. У причама могу да описују и материјално и нематеријално наслеђе. Радови морају да садрже једну дигиталну слику или линк за видео, име приповедача и године старости и кратак текст који описује причу (може да буде написан на матерњем или енглеском језику). Дакле, учесници из Србије треба да опишу неки елемент наслеђа из Србије, али да при описивању обрате пажњу и нагласе повезаност одабране теме са европским наслеђем. Све што треба да ураде је да, након што изаберу тему и створе рад, замоле свог родитеља или законског старатеља да пошаље причу на електронску адресу педагосканмк@гмаил.цом под назнаком „Европска баштина“.

Свака земља учесница ће изабрати до 5 прича које су се посебно истакле и које ће бити послате Европском панелу. Европски панел ће потом изабрати 10 најинспиративнијих прича међу онима које су поднесене, као приче које треба посебно истаћи, а приповедачи ће бити позвани да посете Стразбур.

Рок за слање радова је 10. мај 2019. године, након чега ће уследити презентација приспелих радова, од којих ће пет најинтересантнијих радова бити пласирано на европско такмичење.

Пријемни испити за упис у немачко двојезично и филолошко одељење у школској 2019/20. години

Припремна настава из немачког језика за билингвално одељење

Понедељак 06. мај – Петак 10. мај

Припремна настава из енглеског језика за филолошко одељење

Понедељак 13. мај – Петак 17. мај

Припремна настава из српског језика за филолошко одељење

Понедељак 27. мај – Петак 31. мај


Пријављивање кандидата за пријемне испите

Петак 10. мај од 14 до 19
Субота 11. мај од 9 до 13
Недеља 12. мај од 9 до 13
Понедељак 13. мај од 9 до 14


Пријемни испит из немачког језика за билингвално одељење

Субота 25. и недеља 26. мај у 10

Пријемни испит из српског језика за филолошко одељење

Субота 1. јун у 10

Пријемни испит из енглеског језика за филолошко одељење

Недеља 2. јун у 10

Фестивал фантастике ГОТ НИШ

Од 19. до 21. априла у Нишком културном центру одржаће се Фестивал фантастике ГОТ НИШ.

У фестивалским манифестацијама учествују и некадашњи ученици наше школе Милош Петковић и Младен Ђорђевић, који су били наши гости поводом годишњице.

Гимназијалци Сремца одиграли Шопаловиће за Ацка

Чланови драмске секције Прве нишке гимназије ’’Стеван Сремац’’ одиграли су представу ’’Путујуће позориште Шопаловић’’ у петак, 12. априла у Позоришту лутака, у хуманитарне сврхе. Гимназијалци су ово вече посветили Александру Николићу, бившем ученику школе, који болује од леукемије и прикупљању средстава за његово лечење.

Sremčevi Šopalovići

Позориште лутака било је препуно. У публици је било највише ученика и професора Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, али и хуманих грађана који су желели да дају свој допринос хуманитарној акцији талентованих глумаца најстарије нишке гимназије и да их у исто време подрже пред наступ на такмичењу драмских секција у Крагујевцу.

И публика и учесници били су презадовољни. Реакције су биле више него позитивне а хуманост на највишем нивоу. Од продатих улазница прикупљено је 40 000 динара, које су намењене за помоћ у лечењу Александра Николића, новинара и бившег ученика школе.

Представу „Путујуће позориште Шопаловић“ драмска трупа Прве нишке гимназије први пут је извела на Академији у Народном позоришту поводом обележавања 140 година школе.

Како су се пласирали на 23. Позоришне сусрете драмских секција Србије у Крагујевцу, у глумачкој постави морало је доћи до неких измена, због пропозиција такмичења, јер су у представи играли и бивши ученици, сада студенти.

Humani gimnazijalci

Тако су се у новој поставци нашли садашњи ученици Андрија Динић, који се одлично снашао у комплексној улози Дропца, и заменио Павла Лекића из претходне поставе, ту је и сјајни Василије Јовић који сада игра Благоја, уместо Андрије Динића. У новој поставци Филипа глуми Стојан Митровски, који је заменио Петра Петровића.

„Наравно да је постојала бојазан како ће се ученици снаћи, али они су дали све од себе, најпре да швате какве ликове играју, а онда и да изнесу поенту сваког од њих“, каже професорка књижевности Данијела Гашевић, која је по тексту легендарног Љубомира Симовића написала сценарио, а потписује и режију представе.

Један од глумаца који се накнадно прикључио овој глумчкој екипи, Василије Јовић, каже да није имао проблема у савладавању текста јер су му помогли другари.

Svim srcem uz Acka

„Екипа са којом радим је феноменална, па ми уклапање у представу није представљало проблем. Бавио сам се глумом пар година, тако да сам био у контакту са позориштем и раније“, изјавио је он.

И сви остали глумци били су брилијантни. Гину је одлично одиграла Тара Милованкић, Софију Тара Говедаровић, Јелисавету Мануела Јанићијевић, Симку Јана Јовановић.

У улози Мајцена сјајно се снашао Алекса Величковић, а поднаредника одлично одиграо Марко Ђорђевић. Ту је и Бранко Петковић који глуми Василија.
Сјајна Невена Димитријевић глумила је Дару а Анђела Петковић Томанију. Ту су и статисти који су се одлично снашли у бројним сценама.

Detalj sa predstave

Драмска секција најстарије нишке гимназије добила је част да њихова представа отвори фестивал у Крагујевцу, 15. априла.

„Договор је да играмо најбоље што можемо, а о наградама, искрено, не размишљамо. Сам пласман у финале је огроман успех, јер представљамо и школу и град“, рекла је професорка Гашевић.

Прва нишка гимназија је пре пет година освојила прву награду публике и две награде за мушке улоге на истом такмичењу са представом „Оно наше што некад бејаше“.

Ово није прва акција гимназијалаца за Ацка. Парламентарци су већ прикупљали новац за подршку у лечењу бившем ученику школе, а у акцији су учествовали и ученици и професори Гимназије, а када је реч о хуманитарним извођењима представа Драмске секције ово није први пут да нишки гимназијалци стају на позоришне даске из тог разлога. Пре две године извели су јавни час под називом „Омнибус“, као и представу „Оно наше што некад бејаше“, а новац прикупљен од улазница отишао је у хуманитарне сврхе, за лечење девојчице оболеле од рака.

Аутор текста: Анђела Станковић

Гимназијалци и Шопаловићи у хуманитарној мисији за Ацка

Чланови драмске секције Прве нишке гимназије “Стеван Сремац” одиграће вечерас од 19 сати представу “Путујуће позориште Шопаловић” у Позоришту лутака. Гимназијалци ће представу одиграти у хуманитарне сврхе како би помогли да се прикупе додатна средства за лечење новинара и бившег ученика школе Александра Николића.

По тексту једног од најоригиналнијих српских драмских писаца Љубомира Симовића, сценарио и режију за представу “Путујуће позориште Шопаловић”, потписује професорица књижевности Прве нишке гимназије “Стеван Сремац” Данијела Гашевић.

Гимназијалци су први пут представу одиграли на обележавању 140 година Прве нишке гимназије на сцени Народног позоришта, 23. новембра. Одиграли су је са великом енергијом, ентузијазмом и љубављу парирајући у бројним сценама професионалним глумцима, а са жељом да што успешније пренесу поруку да уметност опстаје без обзира на време и простор. Похвале су стизале са свих страна, те и од Љубомира Симовића лично.

Са “Шопаловићима” су се пласирали на такмичење драмских секција Србије, односно на 23. Позоришне сусрете драмских секција Србије, које ће и свечано отворити 15. априла у Крагујевцу.

Како кажу, то нису очекивали, али им је велика част. Ова талентована трупа гимназијалаца, под руководством професорице Данијеле Гашевић сада се интензивно припрема за такмичење, а вечерас ће представу одиграти у хуманитарне сврхе.

Новац прикупљен од улазница намењен је за помоћ у лечењу новинара и бившег ученика школе Александра Николића Ацка, који се бори са акутном мијелоидном леукемијом и налази се на лечењу у Турској.

Представа у Позоришту лутака почиње у 19 сати, а улазница за хуманитарну представу је 200 динара.

Недеља руске културе у Нишу

Након прошлогодишње Недеље руске културе, у којој је учествовало стотинак ученика, студената и наставника, познавалаца и заљубљеника у руски језик, књижевност и културу, Департман за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, у сарадњи са мрежом наставника руског језика Нишавског округа, организоваће другу по реду Недељу руске културе од 8. до 12. априла, чиме ова манифестација постаје традиционални градски догађај.

Недеља ће бити отворена на Филозофском факултету у Нишу, мастер-класом намењеним наставницима и студентима руског језика и књижевности. Мастер-клас ће одржати лектор за руски језик Филозофског факултета, Олга Трапезњикова, у понедељак, 8. априла.

Другог дана за дружење и уживање у културно-уметничком програму, у уторак 9. априла, резервисана је свечана сала Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, где ће ученици Гимназије, под руководством професорке Зорице Миленковић, од 19 часова извести представу Кухиња. Представа је инспирисана истоименом популарном руском серијом, а гимназијалци су домаштали низ духовитих ситуација, чији су актери, поред популарних Диме, Виктора, Вике, Настје, Луја и других јунака, и двоје који су ту доспели из Србије. Специјално за ову прилику хор Гимназије извешће три композиције. Порука коју носи овај програм је да руски језик данас свој пут до нових заљубљеника налази управо преко популарних ТВ серија, филмова и музике. Кухиња не би била права да није колача – руских, а за то су се побринули чланови Секције за руски језик нишке Гимназије.

Концерт савремене руске музике, Ритам љубави, на коме ће се публика упознати са новим, у Русији познатијим, модернијим, а уметнички још успешнијим музичким бисерима од оних на које смо овде навикли, биће одржан у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ у среду, 10. априла у 12:30 сати. Програм организује проф. руског језика Наталија Јовановић, уз подршку колега из Гимназије у Прокупљу, Зорице Ковачевић и Милета Ковачевића, из Гимназије у Алексинцу, Оливере Војиновић и из Основне школе „Јастребачки партизани“ из Мерошине, колегинице Јелене Костић.

Такмичење из руског језика, под називом Время говорить по-русски, које су прошле године покренуле професорке Гимназије „Светозар Марковић“, Зора Симовић-Лекић и Биљана Илић, други пут за редом биће одржано у овој гимназији у четвртак, 11. априла. На иницијативу колега са Департмана за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, уз ово такмичење одржаће се и такмичење у рецитовању стихова руских песника. На такмичењима ће учествовати ученици свих нишких и околних основних школа, у којима се учи руски језик, ученици нишких гимназија, као и Гимназије у Алексинцу. Награде за ученике који покажу најбољи успех на такмичењима обезбедили су Филозофски факултет у Нишу и Руски центар за науку и културу у Београду – Руски дом. Петог дана Недеље руске културе, у петак, 12. априла, студенти Департмана за руски језик и књижевност одржаће Вече руске поезије Кафе Амфитрион, на коме ће бити додељене награде победницима и захвалнице професорима који су са својим ученицима учествовали у овој великој манифестацији. Вече руске поезије биће одржано у амфитетру Филозофског факултета у 19 сати.

Позив за учешће на Школи људских права за младе

Ако си средњошколац/ка, ако желиш да учиш, да се упознаш и дружиш са вршњацима из свог друштва, размениш и прошириш своја искуства и ако имаш потребу да знањем активно мењаш друштво у којем живиш пријави се на Школу људских права за младе!

Циљ ове школе је, између осталог, да вас упозна са теоријом и идејом људских права, принципима демократије, толеранције, солидарности, ненасилне комуникације, и да код вас подстакне развој критичког мишљења.

Наредна Школа људских права за младе, коју организује Хелсиншки одбор за људска права у Србији у партнерству са Иницијативом младих за људска права, одржаће се у Београду од 23. до 28. јуна 2019. године.

Школе се организују у оквиру пројекта који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији.

КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ?

  • ученици и ученице I, II, III и IV разреда средњих школа са подручја целе Србије

КАКО ДА СЕ ПРИЈАВИМ?

  • попуњавањем упитника који се налази у наставку овог позива

Последњи рок за пријављивање је 16. јун 2019. године.

Школа је бесплатна, што значи да ће трошкови пута, хране, смештаја, предавања, посета културним догађајима и радних материјала ићи на терет организатора.

Полазници/це Школе биће смештени у центру Београда, а у просторијама Куће људских права (Кнеза Милоша 4) ће се одржавати сва предавања и радионице Школе. Учесници ће добити оправдања за изостанак у редовним школама.

Детаљне информације о програму Школе и осталим појединостима добиће они кандидати/киње који буду позвани на Школу после процеса одабира на основу оцене попуњених упитника.

О ОРГАНИЗАТОРИМА

Хелсиншки одбор за људска права (ХО) као једна од водећих невладиних организација у Србији сагледава стање људских права у укупном друштвено-економском и политичком контексту земље. Алтернативно образовање младих и култура људских права су једни од стратешких програма путем којих се реализује мисија ХО. Бавећи се младим људима из целе Србије програм настоји да потакне на критичко преиспитивање и прошлости и садашњости, пробуди њихов реформски потенцијал и оспособи за друштвени активизам који може да отвори нове перспективе у њиховим животима. За више информација о нашој организацији можете посетити наш портал: www.helsinki.org.rs .

Мисија Иницијативе младих за људска права је заштита жртава кршења људских права, успостављање нових веза у региону међу послератним генерацијама и укључивање младих у процес транзиционе правде, промовисањем казивања истине о ратовима у бившој Југославији. Иницијатива младих за људска права промовише истину, правду, одговорност и једнакост као основне вредности. Седишта Иницијативе налазе се у Београду, Приштини, Подгорици, Загребу и Сарајеву. За више информација о нашој организацији можете посетити наш портал: www.yihr.rs

Више информација и пријавни формулар http://www.yihr.rs/bhs/poziv-za-ucesce-na-skoli-ljudskih-prava-za-mlade-u-beogradu/

Ако имате било каквих недоумица или питања контактирајте нас на luka.z.bozovic@gmail.com, marko.milosavljevic@yihr.org , ilmaktvj@gmail.com или позовите на следеће бројеве телефона:0612086375, 0644461522, 0645740591

Поздрављамо вас и радујемо се вашим пријавама!

Гимназијалци Сремца бриљирали на такмичењима из књижевности и историје

Ученици Прве нишке гимназије “Стеван Сремац”’ традиционално се враћају са такмичења из књижевности, српског језика и језичке културе, страних језика, историје, али и са спортских такмичења са високим пласманима. Ове године на републичким такмичењима из књижевности (Књижевној олимпијади) и историје забележили су одличне резултате: од 12 учесника њих 8 освојило је неко од прва три места из књижевности, а из историје су такмичари из најстарије нишке гимназије освојили прво и треће место међу средњошколцима у Србији.

Прва нишка гимназија “Стеван Сремац” већ је позната по високим пласманима на такмичењима, а на државном такмичењу из књижевности у Сремским Карловцима и Новом Саду ове године прво место освојио је Марко Ђорђевић, ученик III/2 разреда билингвално-немачког одељења.

Друго место освојиле су: филолошкиња Анђела Н. Радовановић III/1, Анђела Лекић III/2, Теодора Ристић III/2 и Тара Говедаровић III/4.

Треће место у знању из књижевности на нивоу Србије освојили су: Тамара Вучковић I/1, Ања Косановић ИИИ/1 и Михајло Милладиновић III/4.
И остали учесници Републичког такмичења показали су одлично знање, али им је рангирање измакло за само поен или два. То су Татјана Јоцић I/1, Анђела Станковић II/1, Анђелија Стојановић III/1 и Дуња Ристић III/4.

„Најбољи међу најбољима“ до успеха су дошли након редовног рада и јаких припрема, али су у основи код сваког од њих велика љубав према српском језику и књижевности, такмичарски дух, али и усвајање нових знања и дружење.

Осим што су се напорно припремали за такмичење, они су веома успешни и у осталим предметима, активни у разним секцијама, а већина њих је учествовала и у бројним манифестацијама и активностима у школи, почев од септембра прошле године када су кренуле припреме за обележавање велике годишњице школе – 140 година постојања и рада.

Препуна активности и великог рада била је ова школска година и за Марка Ђорђевића, који је освојио прво место из књижевности међу ученицима III разреда.

„Члан сам драмске секције. Спремали смо захтевну представу „Путујуће позориште Шопаловић“ за Дан школе, играли смо је и у хуманитарне сврхе, а и учествовали смо са њом и на републичком такмичењу драмских секција у Крагујевцу. Био је прави изазов направити баланс између проба за драмску и додатне наставе. Такође, учествовао сам и у другим манифестацијама које школа организује, као што су Недеља руске културе – играо сам у представи, чак сам учествовао и на такмичењу у рецитовању руских стихова, иако не учим руски језик. Волим језике и то је за мене био изазов, а све време сам се, упоредо, припремао за такмичење из књижевности.“

Такмичење је тешко, изискивало је истраживања и ишчитавања, тумачења. Није било лако направити распоред за све обавезе и посветити се свему, али и професори су имали разумевања и пружили су му подршку, излазили у сусрет.

„Иако кажем да је било тешко, то не значи да ми је представљало терет. Напротив, када радите оно што волите, такве ствари су најмањи проблем. И раније сам учествовао на такмичењима, али сада сам први пут освојио место на Републичком. Циљ такмичења није био само такмичење и освајање места, већ и упознавање са нечим новим и дружење. Одлично смо се провели и у Карловцима и у Новом Саду, заједно ишли у обиласке и зближили се. То је још један квалитет који вам пружају одласци на такмичење „, каже Марко Ђорђевић.

Заблистали и историчари

На Републичком такмичењу из историје прво место освојио је Бранко Петковић, ученик четвртог разреда, док је матуранткиња Мила Аранђеловић освојила треће место. Такмичење је одржано 11. маја у Економској школи у Нишу.

Ово је изванредан успех гимназијалаца који су се за такмичење спремали месецима уназад из шире литературе, која превазилази само ону која се користи у настави. Заправо, требало је савладати градиво из свих уџбеника историје које је Министарство одобрило.

„Питања могу бити из свих тих уџбеника, а према пропозицијама и ван њих. То што су савладали обимну литературу, усвојили огромно знање, море података, информација, само додатно повећава њихов успех. Освајањем једног од прва три места на такмичењу, они се ослобађају полагања пријемног испита за упис на факултет где се тражи историја, а Бранко и планира да упише Политичке науке, тако да ће бити ослобођен полагања, а Мила се двоуми још увек. Свакако, ово је значајна награда за труд који су улагали још од почетка ове школске године.Ово је велики успех и за нас професоре и наравно за школу“, каже професор историје Александар Павловић.

Ово није први пут да ученици Прве нишке гимназије освајају висок пласман на Републичком такмичењу из историје. Годинама уназад гимназија има учеснике на овом рангу такмичења и ученици бележе успехе. Ове године освојили су прво и треће, прошле године друго, а претпрошле прво место.

Злато у стрељаштву!

На међуокружном такмичењу у стрељаштву и мушка и женска екипа наше школе заузеле су прво место и пласирале се на републичко такмичење, које ће бити одржано у Смедереву.

Нашу школу су представљали: Секулић Вукота, Билић Вук, Стојановић Димитрије, Јовановић Исидора, Радојчић Јана, Ристић Теодора.