У ишчекивању Великог поста и пролећа дружење у Сремцу

У Првој нишкој гимназији “Стеван Сремац” Секција за руски језик традиционално је обележила Масљењицу уз палачинке и руску музику. Најлепшим бојама, радошћу и енергијом дан са гимназијлацима додатно су обојили основци који уче руски језик, а долазе из Основне школе „Први мај“ из Трупала, са својом наставницом Наташом Цакић.

Вредни гимназијалци, који су љубав према руском језику и древном руском празнику стекли још у основној школи, крај радне недеље посветили су управо овом празнику који је код нас познат као „покладе“. Правили су магнетиће и сувенире са нацоналним руским мотивима, славили сунце, призивали пролеће и сладили се палачинкама у недељи уочи Великог поста. Подршку су им дали основци из Трупала, можда баш будући гимназијалци. Био је то дан пун топлине, ведрих боја, љубави и креативности.

Ове године Масљењица се обележавала од понедељка 24. фебруара до недеље 1. марта, а у „Сремцу“ је обележена у петак, 28. фебруара од 18 сати, у Свечаној сали школе. Ту су гимназијалци који уче руски језик и гошће из Основне школе „Први мај“ из Трупала, пренели заједно, уз руску реч и музику, дух древног празника, којим се испраћа зима а дочекује пролеће!

Масљењица је недеља забава, палачинки, древни руски празнике који најављује крај зиме, почетак Великог поста и обећава пролеће. Масљењица је време за најближе, за праштање, весеље и наравно палачинке! Корени овог празника су пагански и везани су за обележавање култа Сунца и доласка пролећа. Покладе се углавном везују за почетак хришћанског обележавања Великог поста уочи Ускрса.

Ученици из Трупала, заједно са својом наставницом руског језика, Наташом Цакић, радо су прихватили позив домаћина да гостују јер основни циљ сарадње је промоција и очување руског језика у нашим школама. Прелеп словенски језик, блискосродан српском, руски је и језик највећих умова не само Русије већ и света. То је језик великих књижевника, сликара, композитора, научника, језик Достојевског, Толстоја, Ломоносова, Павлова, Висоцког…

Према неким подацима, руски језик се по распрострањености налази на 4. месту, а према броју говорника који га сматрају својим матерњим језиком, нашао се на 7. месту у свету. Руски језик има статус службеног језика у 11 земаља и један је од обавезних језика у УН. То је већ годинама уназад језик пре свега, бизниса, а најтраженији је у сфери дипломатије, војске, економије, машинства, технике, грађевине, саобраћаја, културе, књижевности, фармације, медицине, али и у многим другим областима и професијама.