Првој нишкој гимназији „Стеван Сремац“ награда „Капетан Миша Анастасијевић“

Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“ добитник је престижне награде „Капетан Миша Анастасијевић“ за ову годину. Награда је уручена директору гимназије Милану Стојановићу, 16. маја, у Градској кући. Најстарија нишка гимназија је међу 20 лауреата из Ниша који су добили ово признање за успехе у раду.

Сви лауреати поносни су на признање које носи име великог српског добротвора, али и човека који је по много чему задужио Србију. Поред осталог Миша Анастасијевић помагао је и развој образовања. Директор Прве нишке гимназије “Стеван Сремац“ каже да само образложење комисије, која је нашу Гимназију уврстила међу добитнике, осликава оно чиме се Гимназија свих ових година бави.

„У образложењу пише да је наша гимназија добила награду за промоцију образовања и афирмацију знања код младих и та кратка, али садржајна формулација која стоји на Повељи у најкраћем и описује оно чиме се бавимо и на чему радимо. Ове школске године обележили смо 140 година рада и постојања, а награда је потврда да свих ових година успешно радимо на промоцији знања и подучавању ђака. Наш циљ и јесте образовање и афирмација младих, али и, како је то рекла једна наша колегиница на обележавању годишњице, ширењу знања и „садњи“ нових талената који ће у будућности давати свој допринос напретку нашем граду и нашој земљи“.

За ово престижно признање Гимназију је предложио познати Нишлија, а бивши матурант школе Душан Сенћански, који ове године обележава 50 година матуре. И ова чињеница иде у прилог причи да су историја и традиција Гимназије плодоносне.

„И то што је своју школу предложио за ову награду њен бивши ученик, који је пре много година изашао из ње, говори о томе какву улогу у животу својих ђака она има и колико може да значи и након много година а не само у време када је похађају. Захваљујем господину Сенћанском на номинацији школе за награду“.

Међу 20 лауреата награде Капетан Миша Анастасијевић су генерал потпуковник Милосав Симовић, командант Копнене војске Србије, српски прозни и драмски писац Дејан Стојиљковић, музичарка Биљана Биља Крстић, Народно позориште Ниш, Форум напредних технологија, Медицински факултет, Институт Нишка Бања, Фудбалски клуб Раднички, неколико успешних компанија и појединаца за које је комисија оценила да су у областима којима се баве били веома успешни.

Награда се додељује у склопу пројекта „Пут ка врху“ у организацији „Медиа инвент“ у Новом Саду, Привредне коморе Војводине и Универзитета у Новом Саду и Београду.