Недеља руске културе у Нишу

Након прошлогодишње Недеље руске културе, у којој је учествовало стотинак ученика, студената и наставника, познавалаца и заљубљеника у руски језик, књижевност и културу, Департман за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, у сарадњи са мрежом наставника руског језика Нишавског округа, организоваће другу по реду Недељу руске културе од 8. до 12. априла, чиме ова манифестација постаје традиционални градски догађај.

Недеља ће бити отворена на Филозофском факултету у Нишу, мастер-класом намењеним наставницима и студентима руског језика и књижевности. Мастер-клас ће одржати лектор за руски језик Филозофског факултета, Олга Трапезњикова, у понедељак, 8. априла.

Другог дана за дружење и уживање у културно-уметничком програму, у уторак 9. априла, резервисана је свечана сала Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“, где ће ученици Гимназије, под руководством професорке Зорице Миленковић, од 19 часова извести представу Кухиња. Представа је инспирисана истоименом популарном руском серијом, а гимназијалци су домаштали низ духовитих ситуација, чији су актери, поред популарних Диме, Виктора, Вике, Настје, Луја и других јунака, и двоје који су ту доспели из Србије. Специјално за ову прилику хор Гимназије извешће три композиције. Порука коју носи овај програм је да руски језик данас свој пут до нових заљубљеника налази управо преко популарних ТВ серија, филмова и музике. Кухиња не би била права да није колача – руских, а за то су се побринули чланови Секције за руски језик нишке Гимназије.

Концерт савремене руске музике, Ритам љубави, на коме ће се публика упознати са новим, у Русији познатијим, модернијим, а уметнички још успешнијим музичким бисерима од оних на које смо овде навикли, биће одржан у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ у среду, 10. априла у 12:30 сати. Програм организује проф. руског језика Наталија Јовановић, уз подршку колега из Гимназије у Прокупљу, Зорице Ковачевић и Милета Ковачевића, из Гимназије у Алексинцу, Оливере Војиновић и из Основне школе „Јастребачки партизани“ из Мерошине, колегинице Јелене Костић.

Такмичење из руског језика, под називом Время говорить по-русски, које су прошле године покренуле професорке Гимназије „Светозар Марковић“, Зора Симовић-Лекић и Биљана Илић, други пут за редом биће одржано у овој гимназији у четвртак, 11. априла. На иницијативу колега са Департмана за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, уз ово такмичење одржаће се и такмичење у рецитовању стихова руских песника. На такмичењима ће учествовати ученици свих нишких и околних основних школа, у којима се учи руски језик, ученици нишких гимназија, као и Гимназије у Алексинцу. Награде за ученике који покажу најбољи успех на такмичењима обезбедили су Филозофски факултет у Нишу и Руски центар за науку и културу у Београду – Руски дом. Петог дана Недеље руске културе, у петак, 12. априла, студенти Департмана за руски језик и књижевност одржаће Вече руске поезије Кафе Амфитрион, на коме ће бити додељене награде победницима и захвалнице професорима који су са својим ученицима учествовали у овој великој манифестацији. Вече руске поезије биће одржано у амфитетру Филозофског факултета у 19 сати.