Кошаркаши Сремца и даље у врху средњшколске кошарке у Србији

Кошаркашка екипа Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ последњих неколико година брани титулу првака Ниша. И ове школске године прваци су града, а на међуокружном такмичењу у Александовцу, одржаном 2. марта, освојили су треће место.

Борбеним и пожртвованим гимназијалцима за мало је измакао пласман на средњошколску кошаркашку олимпијаду. На међуокружно такмичење нису отишли у пуном саставу, што због болести, што због других обавеза неколико играча, али су упркос томе на терену још једном показали да су одлични у спорту којим се баве и да су с разлогом, годинама уназад, понос своје школе и свог града.


Њихов тренер, Марина Милојевић, потврђује да су достојно представили нишавски округ борећи се у заиста јакој конкуренцији. „Поред наше учествовале су још 3 екипе и то из зајечарског, прокупачког и крушевачког округа. Освојили смо треће место, што је добар успех. Наравно да смо се надали првом месту које би водило на школску олимпијаду, а која се маја месеца одржава у Новом Саду. Нисмо успели. Победила је школа крушевачког округа.“


Бити трећи међу бриљантним кошаркашима округа велики је успех, ипак остаје жал због изгубљене шансе да се боре на средњошколској олимпијади, која се третира као државно такмичење кошаркаша-средњошколаца.
„Највећи проблем је био то што су нам се поједини играчи разболели и нису могли да играју. Могло је да пође 10, а ја сам повела 8 играча. Један члан екипе је баш тада имао важан едукативни тренинг са својим клубом, што му је веома значило, и није могао да пође са нама, тако да нам екипа није била у пуном саставу”.
Оно што је свакако значајно, јесте дугогодишње прво место града Ниша, што није нимало лако освојити, јер су нишке екипе заиста јаке,за респект.


„Упркос свим тим препрекама наши кошаркаши показали су добру игру, изгубили смо са 3 разлике од Гимназије из Прокупља, која важи за једну од бољих екипа. Сматрам да је у ствари највећи успех проћи Ниш, јер у Нишу је најмање 16 екипа које играју општинско такмичење, велики је град и има много талентованих кошаркаша који се баве кошарком и ван школе. Нама је веома значајно да смо први у свом граду. А за међуокружно остаје жал. Идемо даље, ту је следећа школска година, и наша нова шанса, јер ми ипак имамо континуитет и сјајне резултате, годинама уназад.“
Подсетимо се, иза кошаркашке екипе Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ су одлични пласмани и високи резултати, титула државног првака и сјајно 6. место међу светским екипама. Све је то добар мотив за оно што их даље очекује.

Оно што је такође важно, осим што су вишегодишњи шампиони града, то су пре свега сјајни момци, посвећени кошарци и у тимовима за које играју и пођеднако предани школској екипи, добри тимски играчи и успешни ученици, а њихов тренер Марина Милојевић, добро је позната као тренер најуспешнијих кошаркаша међу средњошколцима, не само у Нишу и округу, већ и у целој Србији.
И када побеђује и када губи, поносна је на своју екипу, у којој се сваке године смењују млади кошаркаши. Њен савет је да мирне главе, сталожено и мудро иду даље.